Van Beringen tot Tessenderlo: Essec stopt 8 miljoen in nieuwe nestjes

7 september 2023

Essec neemt intrek in nagelnieuw HQ

Dominiek Claes
TESSENDERLO 

De telecomgroep Essec heeft donderdagavond officieel het nieuwe hoofdkantoor in Tessenderlo in gebruik genomen. Samen met het nieuwe kantoor voor de zeven telecomshops in Beringen, betekent dat een investering van 8 miljoen euro.

De drie musketiers van Essec – Johan Deroy, Luc Achten en Peter Jans – hadden redenen genoeg om de vlaggen uit te hangen en de flessen te ontkurken. De Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters mocht alvast het officiële lintje doorknippen.

Fietsen

Vooreerst is er de officiële ingebruikname van het nieuwe hoofdkantoor van de Essec Group in Tessenderlo. “Het oude gebouw in Beringen langs de E313 had zijn tijd gehad en was te klein geworden. We dachten al na over bijbouwen en verbouwen, totdat onze buurman en CEO Eric Bongaerts van Moderna Printing tijdens een fietsrit interesse toonde in het gebouw,” legt Johan Deroy uit. “Tijdens een andere fietsrit kwamen we in contact met een vertegenwoordiger van de bouwfirma Cordeel die nog een stuk grond in Tessenderlo in de mouw had zitten. En van het een kwam het ander,” vult Luc Achten aan. Precies een jaar na de start van de werken in mei 2022, kon het personeel al verhuizen. Het nieuwe hoofdkantoor van de Essec Group vergde een investering van 7 miljoen euro.

LEES OOK: nieuw product brengt IndigoCare de wereld rond

HBVL: Van Beringen tot Tessenderlo: Essec stopt 8 miljoen in nieuwe nestjes
© Karel Hemerijckx

Telecomwinkels

Ondertussen had Essec ook al geïnvesteerd in een nieuw kantoor voor Essec Telecom Centers, met zeven telecomwinkels (Proximus) van de groep in Limburg. In het gehuurde gebouw (met annex één van de telecomshops) aan de Paalsesteenweg in Beringen werd nog eens 1 miljoen gestopt.

Exportprijs

Tot slot is de spin-off IndigoCare binnen de groep Essec genomineerd voor de award Exporter of the Year (vroeger Leeuw van de Export) van Flanders Investment & Trade (FIT). “Het bedrijf en oogappel van wijlen Marc Decat ontwikkelt en produceert het slimme oproepsysteem iCall voor ziekenhuizen en woonzorgcentra,” legt Peter Jans uit. Van bij de start koos IndigoCare bewust voor een internationale focus. Vandaag zijn ruim 100.000 bedden in 56 landen uitgerust met iCall.

Limburg

Indigocare neemt het voor deze award overigens op tegen een andere Limburgse exportkampioen, met name Globachem uit Sint-Truiden. De derde kandidaat is de producent van landbouwmachines Dewulf uit Roeselare. Op 20 september wordt de winnaar bekendgemaakt.

Behalve voor zijn telecomshops (Essec Telecom Centers) en intelligente oproepsystemen voor de zorg (IndigoCare), staat Essec vooral bekend voor zijn implementatie van totale telecom- en datasystemen in bedrijven en organisaties (Essec Telecom Systems). De groep haalt dit jaar naar verwachting een omzet van 40 miljoen met ruim 100 medewerkers.

Intussen voert Indigocare 80% van de producten uit. “We zijn present in 58 landen en behalen met deze divisie nu een omzet van zo’n 4 miljoen euro. Per jaar komen er zo’n 50.000 belletjes bij.”

Indigocare wil resoluut doorgaan op de ingeslagen weg van de innovatie en heeft daarvoor een nieuw product ontwikkeld. Peter Jans, licht verder toe:

Met iTrack wil Indigocare alvast de binnen- en buitenlandse markten verder ontginnen. “We hebben binnen de sector een stevige reputatie opgebouwd, waardoor de merknaam Indigocare een begrip is geworden. Het staat buiten kijf dat we hiermee onze marktpenetratie gevoelig zullen vergroten”, aldus de ambitieuze CEO.

copyright: Het Belang van Limburg:
Van Beringen tot Tessenderlo: Essec stopt 8 miljoen in nieuwe nestjes
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230907_95460526