History

Draadloze communicatie maakt ons leven een stuk aangenamer

Denk maar aan uw smartphone die verschillende draadloze communicatietechnologieën zoals 4G/5G, wifi en bluetooth zonder enige moeite combineert. Ook op de werkvloer staan we dankzij videoconferencing geen uren in de file. De wifi-, DECT- en mobiele netwerken zorgen ervoor dat u uw collega’s en bedrijfsdata op elke moment kan raadplegen. Ook in geval van nood.

Maar het was niet altijd zo. Draadloze communicatie verliep vroeger via radio en nog daarvoor via telegram. Door de jaren heen evolueerde de draadloze technologie en werden toestellen veel kleiner en betrouwbaarder. Maar het werd pas echt interessant in de jaren 70 toen het eerste telefoongesprek via een mobiel toestel plaatsvond. Het is rond die periode dat Essec NV in 1977 het levenslicht zag.

Vanaf de eerste dag legde Essec zich toe op draadloze communicatie in bedrijfs- en zorggebouwen met een groot oppervlak. Eerst met bieper-systemen, daarna met DECT-telefonie en wifi-netwerken. Met de opkomst van de gsm, werd ook voor Essec duidelijk dat dit een blijver zou zijn en werd er een winkelnetwerk uitgebouwd om deze technologie aan de man te brengen. Lees hieronder hoe Essec zich door de jaren heen gevormd heeft tot een van de belangrijkste ICT-spelers op de Belgische markt.

Dit is zijn history:

2023


Essec Group zegt ‘JA’ tegen Tessenderlo

Na ongeveer 20 jaar Paal-Beringen verhuist de Essec Group met zijn hoofdkwartier naar Tessenderlo. Met vier verdiepen gelegen op 650m² grond, staat Essec klaar om met nog meer Service zijn stakeholders van dienst te kunnen zijn.

2021

Klaar voor de toekomst

Met onze enthousiaste experts in elke discipline van de communicatietechnologie verbindt de Essec Group bedrijven, de zorgsector, overheden én particulieren met alles wat voor hen belangrijk is. Onze huisstijl ondergaat een upgrade en we starten dit jaar nog met de bouw van een gloednieuw hoofdkantoor en magazijnen.

Wij zeggen ‘ja’ tegen de toekomst!

2021

Essec-BNS Split

De Essec Group en BNS besluiten elk hun eigen weg te gaan en zich te splitsen. De Essec Group zal, onder leiding van hun integrator Essec Telecom Systems, nog steeds IT-diensten en -oplossingen blijven aanbieden.

2020

Zonder draad en zonder zorgen

In het postcorona tijdperk kiest Essec resoluut voor draadloos. Deze gezondheidscrisis heeft duidelijk gemaakt dat werken vanop afstand niet meer weg te denken is in onze huidige manier van werken en communiceren.
Om het even waar u zich bevindt, zorgt Essec ervoor dat u tot om het even welke applicatie of data toegang heeft. Met als belangrijkste schakel uw mobiel en persoonlijk toestel. Zo zal uw ICT-infrastructuur bijdragen aan de groei van uw onderneming.
Wij streven ernaar om uw medewerkers efficiënt te laten samenwerken zonder draad en zonder zorgen. Want de toekomst is draadloos, samen met Essec. Worry less. Wire less.

Augustus 2017

Proximus Enterprise Platinum Partner

Het partnership tussen Proximus en de Essec Group gaat al enkele jaren terug en kan rekenen op een continue groei. Een logische stap was dan ook om deze partnerschap verder uit te breiden. Naast de vele telefonieoplossingen van Proximus die Essec Group in zijn portefeuille heeft, worden ze nu ook officiële partner op vlak van IT.
In Augustus 2017 behaald Essec Group het felbegeerde statuut van Proximus Enterprise Platinum Partner. In Limburg is Essec Group de absolute nummer één voor het Proximus Indirect kanaal. Deze toekenning is het resultaat van een jarenlange rechtlijnige aanpak waarin de klant centraal staat. “We gaan steeds op zoek naar de ideale oplossing die voor onze klanten het verschil kan maken. Het is de doelstelling om met de B2B divisie in onze regio nog meer ICT-diensten te gaan verlenen voor Proximus.”
Het complete aanbod aan IT- en Telecomoplossingen heeft ervoor gezorgd dat Proximus nog meer gebruik wil maken van de diensten en productlijnen die Essec Group vandaag aanbiedt.

Juni 2017

Essec Group neemt HostYou over

De Limburgse Essec Group groeit verder in de Digitale Communicatie toepassingen. Na de participatie in Mediawave, neemt de Essec Group nu de activiteiten en het personeel van HostYou over, gestart in 2002 als native cloud bedrijf. De Limburgse ICT speler zal door de combinatie van de verschillende digitale disciplines een uniek aanbod bieden aan verschillende marktsegmenten.

April 2017

Essec Group zet verdere stappen in de wereld van Digital Signage

Essec-BNS neemt een participatie in de bestaande aanbieder Mediawave, dat al sinds 2007 specifieke toepassingen biedt in Digital Signage. Onder de koepel van de Limburgse ICT-speler is het de bedoeling om een veel breder draagvlak te bieden binnen dit domein.

Januari 2017 – Essec Group viert feest!

history logo Group

Het jaar van Essec Group

Essec bestaat 40 jaar en gaat voortaan door het leven als “De compleetste in IT en Telecom”
De telecomafdeling van de Essec Group werd 40 jaar geleden opgericht. Het spreekt voor zich dat vier decennia ervaring geen windeieren legt. Combineer dit met zo’n 25 jaar expertise op vlak van IT en u krijgt een ICT Group dat zijn gelijken niet kent en geen enkele uitdaging uit de weg moet gaan.
Maar ook de Healthcare-poot blijft een erg belangrijke afdeling. In de zorgsector zal de groep zich voornamelijk gaan toespitsen op renovatieprojecten enerzijds en het veroveren van marktaandeel binnen de ziekenhuizenmarkt anderzijds.

2015

5 jaar na de lancering werd het tijd om de Essec webshop in een nieuw kleedje te steken. Het toenemende aantal online bestellingen, bevestigt de meerwaarde van dit online kanaal.

2014

History logo essec-bns

Essec en BNS slaan de handen in elkaar

Door deze samenvloeiing werd Essec-BNS een totaalaanbieder in ICT èn de meest veelzijdige groep inzake telecom, data, verpleegoproepsystemen en alarmering.
De laatste 10 jaar kenden Essec Group een grotere evolutie in communicatie dan ooit tevoren, of moeten we zeggen ‘revolutie’? Deze vooruitgang heeft Essec Group gemaakt tot wat het vandaag is: één leverancier voor elke vorm van interne communicatie met grensoverschrijdende toepassingen in alle disciplines! Of het nu gaat tussen de communicatie tussen u en uw kind, tussen u en uw PC of tussen de patiënt en verplegend personeel, Essec Group verbindt mensen met elkaar!
Om ons aanbod nog completer en duidelijker te maken voor onze klanten hebben we nu drie duidelijke businessunits met elk een eigen specifieke marktbenadering:
 
Essec-BNS: Enterprise businessunit
Essec Telecom Center: Consumer businessunit
IndigoCare: Healthcare businessunit

2012

De voortdurende drang naar innovatie, samen met de 30 jaar lange ervaring in verpleegoproepsystemen leidt bij Essec tot de ontwikkeling van een eigen verpleegoproepsysteem. Deze krijgt de naam iCall.

2012

De behoefte die ze door de jaren heen in de markt hebben opgepikt, vormt de basis voor een slim en vooral flexibel verpleegoproepsysteem gebaseerd op het IP-protocol. Het was dan ook een logische stap om zowel de ontwikkeling als de productie in eigen handen te nemen. IndigoCare zag het levenslicht en vormt de internationale Healthcare divisie binnen de Essec Group.

2010

In oktober 2010 werd Essec verkozen tot ‘KMO-laureaat Limburg 2010’, een prijs die uitgereikt werd door Unizo.

2009

History directie

Na 32 jaar trouwe dienst, nam Luk Lowette afscheid van het bedrijf en kwam Essec in handen van de vier managers: Luc Achten, Johan Deroy, Peter Jans en Mark Decat.

2002

History telecompleetste logo

In 2002 viert Essec zijn zilveren jubileum! Deze 25 jaar ervaring leverde stevige fundamenten op. Essec zet de puntjes op de “i” en profileert zich als de ‘Telecompleetste’.

1997

History Luk Lowette

Exact 20 jaar na de oprichting ontvangt toenmalig zaakvoerder Luk Lowette de onderscheiding van Zelfstandig Ondernemer van het Jaar. Een mooie bekroning voor de verdere groei, want ook het nieuwe millennium werd meteen goed ingezet met het overschrijden van de kaap van een half miljard Belgische frank (12,5 miljoen euro.) omzet.

1990

History Paal

Essec bijft gedurende de jaren 90 fors groeien en zich verder specialiseren in zijn vakgebied. Met de intrede van het internet, betekende dit voor Essec een grote uitdaging en een unieke kans om hun groei een extra zetje te geven.
Midden jaren ’90 volgde een strategische verhuizing van het hoofdkantoor naar het industrieterrein in Paal-Beringen. Intussen zet Essec de opmars in de telecomwereld gestaag verder.

1980

Houthalen

Essec schiet snel uit de startblokken en neemt begin de jaren 80 intrek in een nieuw gebouw op het industrieterrein Centrum-Zuid van Houthalen. Hiermee was het bedrijf een van de eerste om zich te vestigen op het nieuwe industrieterrein. In die jaren behaalde Essec het A-statuut op de Belgische telefoniemarkt en breidde het bedrijf verder uit.
In het begin van de jaren ’90 zette de expansie zich sterk door, mede door het openen van de Essec Telecom Centers, die zich gingen toespitsen op de semiprofessionele en particuliere gebruikers. Dit netwerk werd in de loop der jaren uitgebouwd tot een keten van 9 verkooppunten en een webshop.

1977

Oprichting

De history van essec start in Genk.
Essec NV wordt hier opgericht als een specialist in algemene telecommunicatie door broers Stan en Luk Lowette.