Bescherming tegen Phishing met security oplossingen van Essec

Bescherming tegen Phishing: Een Gids voor Bedrijven en Personeel

  • Je telefoon rinkelt, de bank beweert dat er een dringend probleem is met je rekening. 
  • Bij het openen van je e-mail ontdek je een aankomend pakket waar je niks van weet. 
  • Zelfs je collega stuurt je via Messenger een vriendelijk bericht met een verleidelijke link. 

Op het eerste gezicht lijkt alles normaal, maar schijn bedriegt. Phishingaanvallen evolueren voortdurend en worden steeds geraffineerder. Dus, hoe kunnen bedrijven en hun personeel zich beschermen tegen deze bedreigingen?  

1. Controleer de afzender: 

Moedig medewerkers aan om de afzender van een e-mail of bericht zorgvuldig te controleren. Let op subtiele verschillen in de domeinnaam of de schrijfwijze van het adres. Controleer ook altijd het gedeelte achter de ‘@’. 

2. Train je personeel: 

Investeer in regelmatige trainingen over cybersecurity en de nieuwste phishingtechnieken. Het vergroten van de bewustwording is een krachtig middel tegen phishing. 

3. Gebruik authenticatie en versleuteling: 

Implementeer tweefactorauthenticatie (2FA) waar mogelijk om een extra laag beveiliging toe te voegen. Zorg ervoor dat alle communicatie, vooral wanneer het gevoelige informatie betreft, versleuteld is. Als deze technische termen je als een vreemde taal in de oren klinken, overweeg dan om de expertise van een IT-professional in te schakelen. Een IT-expert kan niet alleen helpen bij het implementeren van geavanceerde beveiligingsoplossingen, maar ook bij het vergroten van het bewustzijn binnen je bedrijf. 

4. Houd software up-to-date: 

Zorg ervoor dat alle software en systemen regelmatig worden bijgewerkt. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die kwetsbaarheden dichten. 

5. Implementeer een sterk wachtwoordbeleid: 

Moedig het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden aan en stimuleer regelmatige wachtwoordwijzigingen. Het beheren van een overvloed aan wachtwoorden kan echter een uitdaging zijn. Overweeg daarom om een IT-professional in te schakelen om je wachtwoorden te beheren. Op deze manier kan niet alleen de veiligheid van je accounts worden gewaarborgd, maar kan de IT-expert ook de wachtwoorden monitoren op eventuele hacks of lekken.  

6. Meld verdachte activiteiten direct: 

Stel een procedure in voor het melden van verdachte activiteiten. Hoe sneller een mogelijke phishingaanval wordt gemeld, hoe groter de kans op het voorkomen van schade. 

7. Blijf op de hoogte van de nieuwste bedreigingen: 

Houd jezelf en je personeel op de hoogte van de laatste phishingtechnieken. De online wereld verandert snel, en kennis is de sleutel tot bescherming. 

Volg deze richtlijnen en geef phishing geen schijn van kans. Dus, de volgende keer als je een bericht van de bank ontvangt of een e-mail met het bijna juiste adres van je collega, ben je gewapend met kennis. Bescherm je bedrijf met bewustwording en actieve stappen. Want laten we eerlijk zijn, in de wereld van vandaag is ‘vertrouw maar verifieer’ het motto dat je digitale welzijn kan redden.

Wil je zeker zijn van je IT? Neem een kijkje in ons experience center en maak vandaag nog een afspraak.