Waarom locatiegebaseerde diensten de toekomst van de gezondheidszorg zijn

“Locatie, locatie, locatie” – dat is een uitdrukking die vooral gebruikt wordt in verband met onroerend goed en hoe de waarde bepaald wordt door de ligging van een eigendom. Tegenwoordig is locatie ook in de gezondheidszorg een sleutelwoord geworden. Het kennen van de locatie van mensen en fysieke activa is van cruciaal belang voor de efficiëntie van het verplegend personeel en de veiligheid van de patiënten. Locatiegebaseerde technologie kan levens redden.

RTLS_visualisatie
Real time location system via iTrack

Locatiegebaseerde diensten leveren nu al waarde op

De term locatiegebaseerde diensten kan klinken als weer zo’n kortstondige technologiehype. Integendeel: locatiegebaseerde diensten zijn zeer reëel en maken nu al veel toepassingen mogelijk.  Enkele voorbeelden:

  • Wanneer een patiënt in een ziekenhuis of een bewoner van een instelling voor begeleid wonen valt en dringend moet worden behandeld, kunnen locatiegebaseerde diensten het personeel snel laten weten waar die persoon zich bevindt en kan onmiddellijk hulp gestuurd worden. 
  • Meer nog: het systeem dat u vertelt waar de persoon zich bevindt, kan ook nagaan welke verpleegster of ander personeel zich het dichtst bij de patiënt bevindt, en kan de dichtstbijzijnde beschikbare verpleegster verwittigen. Dit bespaart kostbare tijd en kan een enorm verschil maken.
  • Het toepassen van locatiegebaseerde diensten op ziekenhuisapparatuur verbetert de efficiëntie van het technisch personeel. Door een sensor aan een bed te bevestigen, is het veel gemakkelijker om dat bed terug te vinden wanneer het onderhoud nodig heeft.
  • Vanuit financieel oogpunt zullen locatiegebaseerde diensten het doorberekenen van kosten tussen afdelingen transparanter en nauwkeuriger maken. Als een specialist van de ene afdeling een patiënt bezoekt die op een andere ziekenhuisafdeling verblijft, kunnen locatiegebaseerde diensten de juiste vergoeding aan die specifieke arts toekennen. 

Welke technologieën maken locatiegebaseerde diensten mogelijk?

Verschillende technologieën liggen aan de basis van een optimale levering van locatiegebaseerde diensten in zorgomgevingen. Hoewel elk van deze technologieën zijn voordelen heeft, hebben ze ook hun specifieke gebreken. Om optimale resultaten te bereiken, raden we een combinatie aan van 868Mhz voor alarmen, RFID 125Khz voor deurbeveiliging en BLE voor plaatsbepaling. 

868Mhz is een betrouwbare en beproefde technologie die door een EU-norm wordt geregeld. Door gebruik te maken van de 868Mhz frequentie die speciaal gereserveerd is voor alarmsystemen, bent u er zeker van dat het signaal niet aangestuurd wordt door andere apparatuur dan de alarmsystemen zelf. Door 868Mhz zo te implementeren dat u direct de signaalsterkte kunt meten, krijgt u al een eerste indicatie van de locatie van de persoon die alarm heeft geslagen. 868Mhz antennes zijn aantrekkelijk geprijsd, waardoor ze eenvoudig kunnen worden toegepast in bedmatten, bewegingssensoren, enz. 

RFID-alarmering via 125Khz is een andere betrouwbare, beproefde techniek die vooral wordt gebruikt voor dwaaldetectie, bijvoorbeeld bij dementiepatiënten. U kunt de technologie gebruiken om deuren te sluiten om te voorkomen dat patiënten te ver afdwalen, of om een patiënt te lokaliseren die een alarmsignaal uitzendt. Nadeel: u moet wachten tot een signaal wordt uitgezonden, u kunt het systeem niet vragen proactief een patiënt te zoeken.

BLE of Real-time location system (RTLS) lost die realtime problematiek op: een BLE-baken kan om de paar seconden een signaal uitzenden en laat de plaatsbepalingsserver weten waar hij zich bevindt. In de gezondheidszorg kan BLE worden gebruikt om zowel patiënten als verpleegkundigen te lokaliseren. Een nadeel van BLE: de signalen kunnen worden gedempt omdat de frequentie niet door water wordt geleid. Als een patiënt bovenop de BLE-tag valt, wordt het signaal geblokkeerd. Daarom is een oplossing met alleen BLE voor plaatsbepaling niet voldoende en moet deze worden gecombineerd met zowel RFID 125Khz als 868Mhz. 

Het beste van twee werelden

Essec lanceerde onlangs zijn nieuwste innovatie: iTrack, 3-in-1 draadloze verpleegoproep met RTLS. Dit apparaat, in een kleine ergonomische polsband, combineert de drie hierboven beschreven technologieën en is ideaal om verpleegkundigen snel te laten weten vanuit welke kamer een patiënt een alarm verstuurt. Door verpleegkundige identificatie toe te voegen, hebben we het ook gemakkelijk gemaakt om de oproep te annuleren, zodat andere verpleegkundigen zich weer met hun eigen zaken kunnen bezighouden. Het apparaat wordt geprogrammeerd via een BLE Android app en zendt elke seconde een signaal uit, om real-time traceerbaarheid te garanderen. De draadloze verpleegoproep kan worden gebruikt als standalone systeem of als onderdeel van een groter iCall systeem. 

Zoals altijd heeft Essec een zorgvuldige afweging gemaakt tussen factoren als prijs, installatie- en onderhoudsgemak en het leveren van wat klanten het meeste nodig hebben. Essec heeft zijn technologische expertise gecombineerd met een grondige kennis van de gezondheidszorgindustrie om ziekenhuizen en woonzorgcentra het beste van twee werelden te bieden.

Wanneer levens op het spel kunnen staan, is het van cruciaal belang te weten waar een patiënt zich bevindt. Technologie kan helpen levens te redden, tijd te besparen en kosten te verlagen. Essec biedt verschillende mogelijkheden die deze belofte waarmaken. 

Neem contact met ons op voor een demo en ontdek hoe locatiegebaseerde diensten u kunnen helpen een optimale patiëntenervaring te bieden.