Nobi smart lamps
De Nobi design lamp gaat naadloos op in het interieur.

WZC Gerkenberg wordt bijgestaan door slimme technologie

In Welzijnscampus ‘Gerkenberg’ te Bree wordt wel heel erg symbolisch licht aangestoken. 20 slimme Nobi-lampen zullen er de komende jaren het zorgpersoneel van de dementie-afdeling ondersteunen door dag en nacht mee te waken over het welzijn van de bewoners. Dankzij de zelflerende lampen, die beschikken over valdetectie, kunnen de medewerkers onmiddellijk hulp bieden na een valincident. Daarnaast helpt de AI-technologie ook ongelukken te voorkomen. De lampen dragen enerzijds bij aan een nog gerichtere zorg voor ouderen, maar ontlasten ook zorgmedewerkers van repetitieve taken, zodat zij meer ruimte krijgen voor taken die echt het verschil maken in leven & geluk van de bewoners.

Kwaliteit ouderenzorg onder druk

In lijn met de rest van Vlaanderen wordt ook de Limburgse bevolking jaar na jaar grijzer. Vooral Zuid- en Noord-Limburg tellen het meeste 65-plussers. Tongeren spant de kroon met 23,4% en Houthalen-Helchteren telt met 19,1% het minst aantal 65-plussers. In Bree is vandaag een kleine 22% van de bevolking ouder dan 65. Deze tendens zal zich de komende jaren verderzetten met steeds grotere druk op onze ouderenzorg, indien men vandaag geen actie onderneemt. Het geluk van steeds meer ouderen komt immers in handen te liggen van steeds minder zorgmedewerkers die een steeds hogere werkdruk ervaren. Dat is nefast voor de kwaliteit van onze ouderenzorg.

Gerkenberg, pionier in ouderenzorg

De vergrijzing dwingt ouderenzorg zichzelf heruit te vinden. Technologieën als Nobi zullen de komende jaren een steeds belangrijkere rol spelen in het werkgeluk van zorgmedewerkers. Pioniers als Welzijnscampus ‘Gerkenberg’ zetten alvast de toon. Directeur Dirk Vroonen: “Gelukkige medewerkers staan gelijk aan gelukkige bewoners. We nemen het welzijn van ons personeel dan ook heel erg serieus. Het investeren in slimme technologiën zoals Nobi is voor Welzijnscampus ‘Gerkenberg’ een bewuste keuze met als doel het werk voor onze medewerkers dragelijk en fijn te maken.” Maar de installatie van de slimme Nobi-lampen kadert binnen een bredere aanpak. Dirk Vroonen: “De laatste jaren kozen we voor een personeelsbezetting die 25% hoger ligt dan de door de overheid opgelegde norm. Daarnaast openden we in september onze vernieuwde campus: dit is een innovatieve, frisse en fijne omgeving om in te werken en in te wonen. Zo zetten we er in op kleinere, huiselijke afdelingen, met minder bewoners zodat zorgverleners voluit kunnen gaan voor hechtere en kwalitatievere band met een kleiner aantal bewoners.”

Betekenisvolle samenwerking met Limburgs succesverhaal ‘Essec’

In een sterk vergrijzende samenleving is samenwerking cruciaal, willen het recht op kwalitatieve ouderenzorg garanderen. Denk aan samenwerking tussen zorgmedewerker & technologie, maar ook tussen technologiën onderling. Nobi wil hierbij fungeren als centrale hub die de kracht van verschillende technologiën samenbrengt. Denk aan slimme thermometers en weegschalen die eenvoudig gekoppeld kunnen worden aan het Nobi-universum waardoor manuele input niet langer nodig is en men kostbare tijd van zorgmedewerkers bespaart. In Welzijnscampus ‘Gerkenberg’ wordt voor de eerste keer ook een koppeling gemaakt met Essec Group en ons wereldberoemde zorgoproepsysteem iCall. Samen streven wij naar nog gerichtere ondersteuning van zowel bewoners als hun zorgverleners.

Over Nobi, de slimme lamp voor ouderen & zorgverleners

24/7 beschermengel, onmiddellijke hulp na val ​ 

Nobi is een slimme lamp die een oplossing biedt voor een van de grootste doodsoorzaken bij ouderen: valincidenten. Zo valt een op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar. Binnen woonzorgcentra valt 50% van de bewoners minstens eenmaal per jaar. 80% van de bewoners van woonzorgcentra slagen er na een val niet in om alarm te slaan. 66% van alle gevallen ouderen raken ernstig gewond. Met behulp van artificiële intelligentie detecteert de Nobi-lamp wanneer een bewoner valt en zorgt ze voor onmiddellijke hulp door zorgmedewerkers. Snelheid is hierbij cruciaal: 50% van de ouderen die langer dan 1 uur op de grond liggen, overlijdt binnen de 6 maanden na de val. Hoe sneller mensen geholpen worden, hoe meer kwalitatieve levensjaren gered kunnen worden. Nobi detecteert niet alleen valincidenten, maar voorkomt ze ook. Wanneer ouderen ‘s nachts rechtop zitten, laat Nobi zacht licht branden. Dit voorkomt desoriëntatie bij het wakker worden en een val wanneer men uit bed stapt.

nobi smart lamp
Gids in het leven van bewoners; 

Nobi is ook een gids in het leven van bewoners. Onder meer met behulp van circidiaans licht helpt Nobi het dag- en nachtritme van mensen aanhouden. Vooral bij ouderen die verward gedrag beginnen vertonen een belangrijke opdracht. Het circidiaans licht van Nobi schijnt overdag koud en ’s avonds warm licht en helpt zo slaap, gezondheid en algemeen welzijn te verbeteren. Op termijn kan Nobi ook eenzaamheid meten en familie motiveren om op bezoek te komen. Dit heeft grote impact op gezondheid en geluk. Met haar artificiële intelligentie zal Nobi later ook verandering kunnen detecteren in gedrag, zoals wanneer iemand plots slechter ter been is.

Van koude naar warme zorghanden

Nobi wil drukbezette zorgmedewerkers ontlasten door repetitieve taken over te nemen. Zo komt kostbare tijd vrij voor taken waarmee men echt het verschil maakt in het leven en het geluk van ouderen. Neem bijvoorbeeld de integratie van Nobi met apparaten zoals een slimme weegschaal of een bloeddrukmeter die niet alleen extra inzicht geven in de gezondheid van bewoners, maar ook zorgen voor de automatische input van de anders tijdrovende manuele input van meetresultaten. Nobi helpt medewerkers zodat ze niet langer ‘achter de feiten aan’ lopen, geeft hun opnieuw controle over veiligheid en welzijn van bewoners en zal op termijn helpen voorspellen waar het mogelijk zal misgaan met de gezondheid van bewoners, zodat men kan voorkomen en preventief kan bijsturen.

Meer weten over Nobi? Neem contact met op met een van onze specialisten zij helpen jou graag verder.

Ik wil graag meer informatie