Top 8 cyberaanvallen van 2024

Top 8 cyberaanvallen van 2024 

Cyberaanvallen blijven een groeiende zorg voor bedrijven wereldwijd en de statistieken van de cybersecurity-barometer van de Vlaamse regering laten zien dat in 2022, 13,5% van de Vlaamse bedrijven slachtoffer werden van dergelijke aanvallen.  

Deze cijfers vertegenwoordigen slechts het topje van de ijsberg, aangezien veel bedrijven mogelijk niet eens melding maken van de aanvallen waarmee ze geconfronteerd worden. Met de constante vooruitgang van technologieën zien we ook een opkomst van nieuwe en geavanceerde methoden voor cyberaanvallen.

Neem hier een kijkje naar de top 8 cyberaanvallen die in 2024 de aandacht trokken. 

1. Phishing-aanvallen

Phishing-aanvallen blijven een van de meest voorkomende en effectieve methoden voor cybercriminelen om gevoelige informatie te verkrijgen. Deze aanvallen omvatten het gebruik van e-mails, berichten en websites die zich voordoen als legitieme entiteiten om gebruikers te lokken tot het verstrekken van vertrouwelijke informatie, zoals inloggegevens, creditcardgegevens en persoonlijke identificatiegegevens. 

Hoewel gebruikers steeds meer bewust worden van deze tactieken, blijven phishing-aanvallen evolueren en worden ze steeds geraffineerder, waardoor ze moeilijker te detecteren zijn. 

Meer weten over Phishing? Bekijk deze handige gids voor bedrijven.

2. Ransomware: 

Ransomware blijft een ernstige bedreiging vormen voor individuen en organisaties wereldwijd. Deze vorm van malware versleutelt gegevens op het getroffen systeem en eist vervolgens losgeld in ruil voor het decoderen van de gegevens. De impact van ransomware-aanvallen kan verwoestend zijn, met enorme financiële verliezen en operationele ontwrichting tot gevolg. 

Cybercriminelen passen hun tactieken voortdurend aan, waardoor zelfs goed beveiligde systemen kwetsbaar blijven voor deze aanvallen. Bij het inschakelen van een effectieve IT-partner, kunt u bedreigingen voorkomen en volledig minimaliseren. Bent u niet zeker van uw IT? Zoekt u een betrouwbare partner met meer dan 45 jaar ervaring? Neem dan zeker even contact op via sales@essec.be.

3. Denial-of-Service (DoS): 

Denial-of-Service (DoS) aanvallen zijn gericht op het verstoren van de normale werking van een server, service of netwerk door het overspoelen ervan met een buitensporige hoeveelheid verkeer of verzoeken. Hierdoor worden legitieme gebruikers vaak uitgesloten van de toegang tot de getroffen bron, wat kan leiden tot aanzienlijke operationele verstoringen en financiële verliezen voor bedrijven. 

De omvang en complexiteit van DoS-aanvallen blijven groeien, met steeds meer geavanceerde technieken die worden gebruikt om systemen te overbelasten. 

4. Man-in-the-middle (MitM):

Man-in-the-middle (MitM) aanvallen komen voor wanneer een aanvaller de communicatie tussen twee partijen onderschept en manipuleert zonder dat zij zich hiervan bewust zijn. Deze aanvallen kunnen resulteren in het stelen van gevoelige informatie, zoals inloggegevens of financiële gegevens, evenals het manipuleren van communicatie om frauduleuze transacties te vergemakkelijken. 

MitM-aanvallen vereisen vaak geavanceerde kennis en middelen, maar hun potentieel om schade toe te brengen is aanzienlijk. 

5. SQL-injectie:

SQL-injectieaanvallen zijn gericht op het exploiteren van kwetsbaarheden in databasequery’s om ongeautoriseerde toegang te verkrijgen tot gevoelige gegevens. Door kwaadaardige SQL-code in invoervelden te injecteren, kunnen aanvallers toegang krijgen tot databases en vertrouwelijke informatie stelen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en persoonlijke gegevens. 

Organisaties moeten voortdurend waakzaam zijn en robuuste beveiligingsmaatregelen implementeren om zich te beschermen tegen dergelijke aanvallen. Weet u niet zeker of uw bedrijf de juiste beveiligingsmaatregelen hanteert? Laat u dan volledig ontzorgen door onze ervaren consultants. Neem vandaag nog contact op.

6. Cross-Site Scripting (XSS):

Cross-Site Scripting (XSS) aanvallen vinden plaats wanneer aanvallers kwaadaardige code invoegen in websites die door andere gebruikers worden bezocht. Deze code kan worden gebruikt om sessiecookies te stelen, gebruikers om te leiden naar phishing-pagina’s of zelfs malware op hun apparaten te installeren. 

De wijdverspreide aard van XSS-kwetsbaarheden maakt het voor aanvallers mogelijk om grote aantallen gebruikers tegelijkertijd te targeten, waardoor de impact van deze aanvallen aanzienlijk kan zijn. 

7. Zero-Day exploits:

Zero-Day exploits maken gebruik van kwetsbaarheden in software die nog niet bekend zijn bij de softwareontwikkelaars of beveiligingsonderzoekers. Door deze exploits te benutten voordat er een patch beschikbaar is, kunnen aanvallers systemen binnendringen en schade aanrichten zonder dat er een voorafgaande waarschuwing is. 

Het detecteren en verhelpen van Zero-Day exploits vormt een voortdurende uitdaging voor zowel softwareleveranciers als beveiligingsprofessionals. 

8. DNS Spoofing:

DNS Spoofing is een aanvalstechniek waarbij aanvallers DNS-query’s manipuleren om gebruikers om te leiden naar kwaadaardige websites zonder hun medeweten. Door de DNS-resolutie te vervalsen, kunnen aanvallers gebruikers naar phishing-sites leiden of hun internetverkeer omleiden naar gecontroleerde servers om gevoelige informatie te stelen. 

Het beveiligen van DNS-infrastructuur en het implementeren van maatregelen zoals DNSSEC zijn essentieel om bescherming te bieden tegen DNS Spoofing-aanvallen. 

In onze digitale wereld is bewustzijn van cyberdreigingen essentieel. Bij Essec bieden we trainingen en ondersteuning voor een effectief cybersecuritybeleid. Interesse? Contacteer ons via sales@essec.be. 

Liever een live ervaring? Neem een kijkje in ons experience center en maak vandaag nog een afspraak.